Faser ved livets slutt

juni 2, 2022 Uncategorized

Det er få som dør helt plutselig og uventet. De aller fleste dødsfall skjer etter lang tids sykdom eller som følge av alderdom. Selv om du har hatt god tid til å forberede deg til at en av dine kjære skal gå bort, vil det likevel komme som et sjokk den dagen det skjer.

Mange vet veldig lite om hva som faktisk skjer når et menneske dør. Vi kan sitte med overdrevne og uvirkelige forestillinger, fordi vi har blitt påvirket av film, bøker eller andre dramatiske fremstillinger av døden.

Ikke vær redd for å stille spørsmål

Når du våker over et familiemedlem ved livets slutt, vil det naturlig nok oppstå noen spørsmål i hodet ditt. Du vil for eksempel begynne å tenke på hvilket begravelsesbyrå som finnes i Bærum, Ålesund eller hvor enn du befinner deg. Du vil også lure på hva som skjer med den døende disse siste timene.

Grip tak i lege, sykepleier eller annet helsepersonell som har ansvaret for pleien av den døende. Still de spørsmålene du måtte ha.

Ved å stille spørsmål kan du få mer ro. Du får mer klarhet i hva som egentlig skjer og hva de ulike tegnene betyr.

Snakk med den døende

Den døende vil gradvis bli svakere. Husk å snakke om ønsker før vedkommende blir så svak at han ikke klarer å snakke. Spør ham hvordan begravelse han ønsker. Vil han kremeres? Har dere spørsmål, finnes det begravelsesbyrå i Bærum, Oslo, Tana, Kristiansand – ja, overalt i Norge. De besvarer gjerne spørsmål.

Tegn på at døden nærmer seg

Foruten at den døende blir svakere og ikke lenger klarer å løfte hodet fra puta, vil du også se at fingre, lepper, neglebånd, tær og lepper får en blåaktig farge. Huden vil se litt blåmarmorert ut og føtter og hender blir kalde, mens magen fortsatt er varm. Dette er tegn på at livet virkelig går mot slutten. Den døende vil ikke verken spise eller drikke, og blir mer og mer søvnig.

Du vil merke at kommunikasjonen blir vanskeligere, og du kan oppleve å få rare svar. Kanskje også ingen svar. Du kan merke at personen blir rastløs, puster ujevnt, hoster, lager grimaser, har vanskeligheter med å lukke øynene og det kan høres ut som han kveles. Dette er alle tegn på at døden er nært forestående. I tillegg mister vedkommende kontrollen over avføring og urin.

Dette er de vanligste tegnene. Selve dødstidspunktet er ofte fredelig. Det kan ta litt tid. Det viktigste er at du er der, snakker rolig med den døende og stryker på ham, så han føler seg trygg. I det døden inntreffer, vil det nesten se ut som sjelen forlater kroppen. Det er vanskelig å forklare, men det er et spesielt øyeblikk. Det kan til og med hende du tenker tilbake på dette som en fin stund, utrolig nok.

Det er vondt å miste noen, så det er viktig at du tillater deg selv å sørge. Begravelsen må planlegges, men du finner et begravelsesbyrå uansett om du bor i Bærum eller andre steder i landet. De kan hjelpe deg med all planlegging.

blanche-lite