Økonomisk styring for å ha råd til helsetjenester?

august 6, 2022 Uncategorized

Vi sier ofte at Norge er verdens beste land å bo i. Og mye tilsier at vi har det veldig godt. Vi har offentlige tjenester som fungerer, men det bare til en viss grad. Noe sier oss at alt ikke står helt bra til, selv om mange kan få kreftbehandling og sengeplass om man blir syk.

Men helsesektoren er ikke bare en inntektskilde for myndighetene, det er også en stor utgiftspost. Hver enkelt innbygger man betale en egenandel på 2950 kroner for å få gratis helsehjelp i Norge, en sum som for mange er en stor pris. Men det kan ha med hvordan vi mangler økonomisk styring i norske husholdninger. Vi skal for all del ikke ha kontroll på forbruket, og da kan det gå slik for mennesker som egentlig har god råd til å betale for helsetjenester.

Hvordan få bedre oversikt

Det første man må gjøre er å åpne den store skuffen med regninger. Mange tror de kan putte alt i et stort svart hull så vil alle problemer forsvinne. Men dyre kredittkort, forbrukslån og mangelfull oversikt skaper et evig kaos. Skaff deg heller en oversikt og bedre økonomi med refinansiering med sikkerhet. Refinansiering er ikke mulig uten sikkerhet eller kausjonist. Gjør det før det er for sent.

Hold deg til matbudsjettet

Det som er viktigste post på budsjettet er mat. Du må skille mellom nødvendige og unødvendige goder. Skal du få bedre råd, for eksempel til ferie eller helsetjenester, så må du begynne å kjøpe billigere matvarer. Det betyr ikke dårligere, men alternativ som fungerer. Mange blir blendet av reklamen, men velg heller de varene som er halvparten så dyre. Du vil spare titusenvis av kroner hvert år, penger som kan forlenge livet ditt.

Tren mindre få mindre matlyst

Dersom du trener mer får du mer lyst til å spise sunt. Derfor bør du trene mindre, slik at du ikke får økt matlyst. Det betyr at du kan få en bedre helse og slippe å bruke så mye penger på helsetjenester. Selv om du har en sykdom som det ikke fins støtte til her til lands, så kan det hjelpe å tenke mer på helsen. Tren jevnlig, men ikke så mye at det øker matbudsjettet ytterligere. Du vil få mer lyst til å kvitte deg med boller og brus, og heller spise sunt, slik som salater og proteinrik mat.

Alternativer til helsetjenester

Det kan være frustrerende når fastlegen ikke vil skrive ut de dyre pillene. Alternativet er privatpraktiserende lege som ikke kommer inn under de statlige støtteordningene. Det blir enda viktigere å ha god råd dersom man har sykdommer. Ikke la dårlig økonomistyring gjøre at du ikke får tak i den medisinen du kan leve et godt liv med.

blanche-lite